Trądzik różowaty jest przewlekłą chorobą skóry. Charakteryzuje się rumieniem i popękanymi naczynkami krwionośnymi. Nieleczony prowadzi do pojawiania się bolesnych krost i grudek.
Szczególnie narażone są na niego osoby, które mają jasną karnację i cerę naczynkową. Zazwyczaj są to kobiety, zdarza się jednak, że choroba dopada także mężczyzn, u których jej przebieg jest o wiele cięższy. Przeważnie pierwsze objawy występują między 30. a 55. rokiem życia.
Postacie trądziku różowatego:
- Postać naczynkowo-rumieniowa, czyli widoczny rumień na powierzchni twarzy wraz z rozszerzonymi naczynkami.
- Postać grudkowo-krostkowa, zaczerwienienie środkowej części twarzy, z miejscowo występującymi krostkami.
- Postać przerostowo-guzkowata, oznacza pogrubioną skórę, która zazwyczaj lokalizuje się na nosie, czole i policzkach. Widoczne są też guzki.
- Postać oczna, powoduje zapalenia spojówek i rogówek. Oczy wtedy są przekrwione, łzawią i pieką.
Przyczyny trądziku różowatego
Do powstawania trądziku różowatego przyczyniają się czynniki genetyczne, immunologiczne, jak również zaburzenia hormonalne i naczyniowe. Często osoby, u których rozpoznaje się tę przewlekłą i postępującą chorobę mają problemy z nadmiernie wrażliwą skórą.
Pielęgnacja i leczenie cery z trądzikiem różowatym
Osoby chore muszą z należytą starannością pielęgnować swoją skórę i uważać na czynniki, które zaostrzają zmiany, takie jak słońce, stres, zmiana temperatur czy sauna. Do codziennego nawilżania powinno się stosować kremy przeznaczone do cery z trądzikiem różowatym, a do makijażu kosmetyki hipoalergiczne. W celu wzmocnienia naczynek można profilaktycznie poddawać się seriom zabiegów, najlepiej dwa razy do roku. Natomiast jeżeli zmiany są duże, należy rozpocząć leczenie farmakologiczne lub zabiegowe. Jako skuteczne uznawane są zabiegi z retinolem i kwasem azelainowym.
Czego należy unikać przy trądziku różowatym:
- peelingów z drobinkami
- mycia twarzy wodą z mydłem
- używania kosmetyków na bazie alkoholu
- gorących kąpieli
- opalania
- alkoholu, kawy
- pikantnych i gorących potraw
- słodyczy