Polskie lasy skarbnicą naturalnych darów

W polskich lasach w gąszczu drzew iglastych i liściastych ma miejsce produkcja miodu leśnego. W domowych spiżarkach często nie brakuje miodu rzepakowego, akacjowego czy wielokwiatowego. O właściwościach zdrowotnych miodu wie każda pani domu. Chętnie po niego sięgamy w zimowe popołudnia, aby rozgrzać swój organizm. Miód smakuje pysznie na kromce świeżego chleba i w kubku gorącego mleka. A czym jest miód leśny? Co go wyróżnia? Miody produkowane w lasach charakteryzują się aromatami i smakami ziół oraz kwiatów leśnych. W tych miodach można odnaleźć nuty mniszka lekarskiego, rumianku, chabru, mięty, dzikiej róży i lipy. A jak smakuje taki miód? Jest słodki, ale delikatnie żywiczny. Charakteryzuje go jasna lub ciemnobursztynowa barwa, a zapach jest ziołowy. Doskonale pasuje do herbat, gorących owocowych naparów, wypieków, a nawet do kawy. 

 

Miody łąkowe

 

Alternatywną dla leśnych miodów są miody łąkowe. Na łące pszczoły pozyskują nektar, z którego potem powstaje miód. Miody łąkowe charakteryzują się jasnobrązowym, złocistym kolorem i naturalną słodyczą. Świetnie pasują do herbat, naparów, wypieków i do kanapek. Pachną łąką i przypominają wakacje na wsi. Miód warto spożywać nie tylko zimą. Znacząco podnosi odporność organizmu i chroni przed wirusami. Dostarcza potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, biotyny, kwasu foliowego. Jest bogaty w witaminy z grupy B, A i C. W walce z przeziębieniem i grypą stanowi smaczny dodatek do gorących naparów z cytryną. Działa antywirusowo i antybakteryjnie.